søndag 13. november 2011

Produttori del Barbaresco Riserva "Asili" 2004


Dette er noe så uvanlig som et cooperativ med 56 medlemmer som lager noen de beste klassiske Barbarescoene i Piemont. Dannet i 1958 (etter å ha vært stengt i 30 år av Gal-General Franco) disponerer de 100 hektar med nebbiolodruer.

Produttori var en av de første Barbarescoene polet satset på, og som en følge av dette er Norge fortsatt det landet som får mest av Riserva-vinene til Produttori, størrelse tatt i betraktning.

Dette er en av totalt 8 enkeltmarksviner (Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta og Rio Sordo) som Produttori produserer i gode år (2001 var forrige).

Asili er kanskje den mest erketypiske Barbarescoen. 10000 flasker i året. 36 måneder på store eikefat, 8 måneder på flaske.
Dette er også den mest "Burgunderske" av enkeltmarksvinene. På mange måter er dette slik god Burgund skal smake (med stor fare for å erte på meg Burgund-fans der ute...).

I tillegg er også 2004 årgangene fra Piemont en av de bedre i rekken av svært mange gode årganger de siste 15 årene. Ikke like elegant som 2001, men allikevel ikke langt unna.

Fargen er lys, knall rød med hint av blått. Burgund anyone?

Lukten er lukket rett ut av flasken, kommer nok til å kreve en time eller 2 før den åpner seg. Litt røyk, lær, svisker og bringebær. Etter én time er lukten mer åpen og syrlig, blåbær, og animalske dufter overtar. Blomster. Vi nærmer oss Burgund.

Smaken er litt brent, bringebær og svisker. Litt syrlig. Lite fat og tanniner på lukt, mindre enn forventet. En time til så får vi se.
En time senere begynner det å skje. Lange, syrlige tanniner går hånd i hånd med bringebær, blåbær, anis, sopp, kirsebær. Og en avslutning som varer og varer. Jeg måtte til med stoppeklokke og den stoppet ikke før neste 2 minutter var passert!!

Vin for framtiden, uten tvil, men et utrolig stykke arbeid allerede nå. Dette er stor vin og noe av det mer delikate man kommer over av Barbarescoer.

Også er det prisen da... 340,- Et røverkjøp av dimensjoner, som de fleste av enkeltmarksvinene til Produttori! 2005 vinene har fått et hopp på 30,- uten at det ødelegger for noen.
Produttori skuffer ikke denne gangen heller. Dette kommer med tiden til å blir STOR vin! Det er vanskelig å ikke like dette her...

94/100

Ikke tilgjengelig på polet i denne årgangen, men sjekk med importøren.
Stefan hos www.barolobrunello.de har den på lager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar