torsdag 28. april 2011

Terre del Barolo "Barolo" 2006


Nest siste dagen i Piemonte ifjor var vi innom kooperativet Terre del Barolo. Måtte ut med smått latterlige 8 Euro for denne, en helt vaskekte Barolo. 2005 årgangen selges forøverig til 209,- på polet. DET, er ikke spesielt gunstig...

Så, moderne Barolo, lagret på ståltank, og koster drøye 60 spenn?! Århundrets kjøp?

Den aller billigste rødevinen på polet er forresten Three Mills Red, fra England!? og koster 54,-. Når det er sagt har den 10g sukker/liter og holder 8%, mao klarer jeg ikke å definere det som rødvin.

Den billigste "skikkelige" rødvinen er Berberana Viña Alarde Tempranillo 2008 og koster 62 spenn. Vi er altså på prisnivå med det billigste av det billigste på polet (jadajada, frakt, toll, avgifter osv).

Så hvordan smaker nå egentlig en pur ung, moderne Barolo til 60 spenn?

Vinen har en pen rødbrun farge og ligner mistenkelig på en tradisjonell Barolo med noen år på baken.

Lukten ut av flasken er litt eik, sursøte bær, skog og lær. Ikke spesielt mye, men ikke veldig feil heller. Etter en time er det ikke veldig mye å finne bortsett fra lett alkohol, lær og lyse litt syrlige bær.

Smaken er tørr, godt med tanniner og litt spiss, uryddig eikesmak. Her er det helt klart putta eikeflis i vinen for å gi eikepreg. Ut i fra eikepreget hadde ikke denne eika noe godt liv og døde brått og uventet...
Lett smak av bringebær og kirsebær dukker opp, og bakerst i munnen en litt bitter og syrlig smak av grønne epler.
Etter en time er det voldsomme eikepreget forsvunnet, men vinen er fortsatt veldig tørr i munnen. Overraskende lang sursøt ettersmak med litt skog. Litt over middels bitter bakerst i munnen som ikke oppleves som veldig delikat.

60 spenn for en flaske Barolo altså...hva skal man si. Med 14% blir man i det minste full, det smaker ikke helt huggorm hvis man lufter den i 2 timer og det er på langt nær like jævlig som mye av man får kjøpt på polet til opp mot hundrelappen.

Den norske importøren skal ha 209,- for denne. Det et er den ikke verdt...under noen omstendighet.

Når det er sagt. Dette er helt klart en ung Barolo som tåler å ligge i 5år. Det er faktisk fristende å se om denne faktisk blir bedre med årene. Til 60 spenn er det ihvertfall verdt forsøket.

81/100

Finnes på polet i 2005 årgang for 209,-

1 kommentar:

  1. Reiser nedover til Piemonte i morra:)
    Noen produsentbesøk du vil anbefale (jeg har et par åpne "spots" jeg ikke har prebooka ennå nemlig)?

    SvarSlett