søndag 2. september 2012

Produtti del Barbaresco Montefico Riserva 2004


Dette er noe så uvanlig som et cooperativ med 56 medlemmer som lager noen de beste klassiske Barbarescoene i Piemont. Dannet i 1958 (etter å ha vært stengt i 30 år av Gal-General Franco) disponerer de 100 hektar med nebbiolodruer.

Produttori var en av de første Barbarescoene polet satset på, og som en følge av dette er Norge fortsatt det landet som får mest av Riserva-vinene til Produttori, størrelse tatt i betraktning.

Dette er en av totalt 8 enkeltmarksviner (Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta og Rio Sordo) som Produttori produserer i gode år (2001 var forrige).

Asili er kanskje den mest erketypiske Barbarescoen. 10000 flasker i året. 36 måneder på store eikefat, 8 måneder på flaske.
Dette er også den mest "Burgunderske" av enkeltmarksvinene. På mange måter er dette slik god Burgund skal smake (med stor fare for å erte på meg Burgund-fans der ute...).

I tillegg er også 2004 årgangene fra Piemont en av de bedre i rekken av svært mange gode årganger de siste 15 årene. Ikke like elegant som 2001, men allikevel ikke langt unna.

Fargen er mørk rød med hint av blått.

Lukten er lukket rett ut av flasken. Etterhvert lær, brent treverk, svisker og bringebær. Noe blomster. Er denne virkelig så forskjellig fra de andre enkeltmarksvinene??

Smaken er litt brent, bringebær og svisker. Syrlig. Litt platt men med syrlighet og godt med tanniner.
Smaken blir mer nyansert etter som tiden går, men den helt store greia kommer liksom aldri. Lang ettersmak,

Vin for framtiden, uten tvil, men er vel mer spent på hvor denneender opp. Historisk sett blir vinene fantastiske etter en 15 års tid, men selv nå burde det være noe mer...

Også er det prisen da... 340,- Et røverkjøp uten tvil, som de fleste av enkeltmarksvinene til Produttori! 2005 vinene har fått et hopp på 30,- uten at det ødelegger for noen.

89/100

Ikke tilgjengelig på polet i denne årgangen, men sjekk med importøren.
Stefan hos www.barolobrunello.de har den på lager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar